Biyoloji

Canlı ve Çevre

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
2008-2009 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇİNE İLÇESİ
BİYOLOJİ DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR
Zümre No:1
Ders: Biyoloji
Toplantı Yeri: Çine Lisesi Öğretmenler Odası
Toplantı Tarihi:10.09.2008
Toplantı Saati: 15.30
Toplatıya Katılanlar: Feriştah ÖZYILMAZ, Selda TUNA, Ebru AKÇAKAYA, Ebru AŞRAK, Atilla DAĞDELEN, Savaş BATTAL, Ahmet DEMİREL

GÜNDEM MADDELERİ:
A) İLGİLİ KANUN,YÖNETMELİK,GENELGE VE EMİRLERİN OKUNMASI
İNCELENMESİ)
1 - .Milli Eğitim Temel kanunun okunması(1739T.D.)
2 - Atatürk inkilap ve ilkelerini öğretim esasları yönelgesi(2104-2212T.D.)
3 - Sınıf geçme yönetmeliği ve bununla ilgili yeni gelen ders çizelgeleri ile ilgili açıklamalar(2438T.D. madde 19-22,2455 T.D. sayfa 306)(19.10.2005/25971 Yön.Yayım Tarihi: 08/12/2004/25664 RG
Değişiklik: 03/02/2005/25716 RG
Değişiklik: 19/10/2005/25971 RG
Değişiklik: 20/05/2005/26173 RG
Değişiklik: 23/12/2006-26385 RG
Değişiklik: 01/02/2007-26421 RG
Değişiklik: 09/06/2007-26547 RG
Değişiklik: 05/10/2007-26664 RG
Değişiklik :12/06/2008-26904 RG
4 - a) Ödev yönetmeliğinin okunması(2300T.D.-2348 ek)
b) Ders dışı eğitim öğretim faaliyetlerinin okunup açıklanması(T.D.2300)
c) Sosyal etkinlikler yönetmeliğinin okunması(13.01.2005/25699-Şubat
2005/2569T.D.- 25.8.2005/25917RG.)
5 - a) Zümre öğretmenler kurulu toplantısı ile ilgili hususlar(lise ve orta öğretim
yönetmeliği madde 57/D 77)
b)Eğitim ve öğretim çalışmalarının planlı yönetilmesine ilişkin esasların okunup
açıklanması(2089T.D.-2551T.D.)
6 - Ödül ve disiplin yönetmeliğinin okunması(19.01.2007-26408 R.G.)
7 - Ders müfredatın incelenmesi(Biyoloji 2485-T.D.2469)Talim ve Terbiye Kurulunun
23.12.1997 tarih ve 169 sayılı Kararı) ( Ortaöğretim Biyoloji Dersi 9.Sınıf Öğretim
Programı- 26/10/2007)

B) UYGULAMAYA YÖNELİK ESASLAR VE ALINAN KARARLAR:

1 - .2007-2008 yılı zümre karalarının irdelenmesi, yıl sonu başarı oranlarının
değerlendirilmesi.
2 - Ders işlenişinde uygulanacak ortak yöntem ve tekniklerin tespiti, başarının
artırılması ile ilgili yöntemlerin belirlenmesi.
3 - Yıllık ve günlük planların hazırlanması ,planların uygulanmasına yönelik durumların
tespit edilmesi.
4 - Ders müfredatının incelenmesi ve yapılacak düzenlemeler.
5 - Ölçme değerlendirmede dikkat edilecek hususların belirlenmesi.
a)Yazılı sınavlar
b)Sözlü sınavlar.
6 - Ödev konularının tespiti,verilme ve toplanma zamanlarının belirlenmesi,ödev
değerlendirilmesi.
7 - Dersle ilgili araç gereçlerin tespiti.
8 - Laboratuarla ilgili çalışma kurallarının tespiti ve alınacak güvenlik önlemlerinin
görüşülmesi, ihtiyaç duyulan araç ve gerecin tespit edilmesi
9 - Diğer zümre öğretmenleri ile konulara göre işbirliğin belirlenmesi.
10 - Atatürkçülük ile ilgili konuların görüşülmesi.
11 - Dilek ve temenniler.
Zümre 10.09.2008 tarihinde saat 15.30’da toplanarak zümre başkanı olarak Ahmet DEMİREL’i seçti..Zümre başkanı gündemin birinci bölümünde belirtilen ilgili kanun yönetmenlik, genelge ve emirleri ayrı ayrı okudu, okuttu ve gerekli açıklamaları yaptı.
Konularla ilgili olarak diğer öğretmenlerinde görüşünü aldı, tartışmalarını sağladı.
Buna bağlı olarak hangi çerçevede eğitim- öğretim etkinliklerinin sürdürülebileceği
konusunda ortak bilinç oluşturuldu..

Gündemin uygulamalar bölümüne geçildi;

1. Ahmet DEMİREL bir önceki yılın zümre kararlarını okudu. Zümre öğretmenlerinin
alınan karalara titizlikle uyduğunu belirledi..Okulların başarı yüzdeleri
incelendiğinde; genel olarak durumun iyi olduğunu açıkladı.
Feriştah ÖZYILMAZ başarı düzeyi düşük olan sınıflarda öğrencilerin düzeylerine
uygun soruların sorulmasını ve konuların biraz daha basit anlatılması gerektiğini
söyledi. Ancak okulların aynı başarısının ÖSS ile uygunluk göstermesi gerekir,
dedi. Buna bağlı olarak test çözümleri artırılarak özellikle son sınıflarda
Ö.S.S. ,sınavlarına hazırlanma da yardımcı olunması kararı verildi.. Öğrencilerin
birbirinden yararlanması, mümkünse zaman zaman birlikte çalışmaları, ekip
oluşturmalarının, gerektiğini üzerinde duruldu önemi belirtildi..

2. Ebru AŞRAK; ders işlenişinde derse başlarken konunun mutlaka ilginç ve güncel
yönü yakalanacak, derse ilgi oluşturulacak. Öğrenciler sorularla konuya ilgileri
çekilecek, yaşamla ilişkilendirilecek. Sorulara zaman zaman tarafımızdan
açıklamalar getirilerek öğrenciye yardımcı olunacak. Ders anlatılırken kavramlar
mutlaka tahtaya yazılacak. Yazı tahtasına sol üst köşeden başlamak suretiyle
düzgün kullanım sağlanacak. Derse girmeden en az 15 dakika önce okula gelinip
dersin senaryosu kafamızda oluşturulacak. Konuşmalarımız tek düze olmamalı,
vurgulu ve yavaş tonda olmalıdır, dedi.
Savaş BATTAL;okulda araç gereç sorunu olduğundan her sınıfta çizimi iyi olan
öğrencilere konuyla ilgili çizimler görev olarak verilip çizdirilecek.Öğrencilere sevgi
ile yaklaşılacaktır.Eleştirilerimizde önce pozitif bildirim yapılacak daha sonra
kişiliği hedef almayacak şekilde düzeltmelerde bulunulacak..
Selda TUNA; Mutlaka kitap defter taşımalarını sağlayacağız, bu konuda ikna edici
yaklaşımlarımızı sürekli tutacağız, dedi.Veli diyalogumuz iyi olacak.Derse mutlaka
hazırlıklı gelmelerini sağlayıp bunu alışkanlık haline getirmelerinin gelecekte ne gibi
yararlar getireceğini açıklayacağız ve sürekli denetleyeceğiz.
Atilla DAĞDELEN: 2485STD’de belirtilen konun işlenişi ile ilgili her konuda hangi
yöntem ve tekniklerin uygulanacağı, hatta hangi ünitenin ne kadar ders saatinde
verileceği açıkça belirtilmiştir. Konuya göre: Anlatım, Soru-yanıt, Problem çözme,
Deney, Gözlem ve Karşılaştırma yöntemlerini uyguluyoruz, dedi.
Ebru AKÇAKAYA:Tüm öğrenciler öğrenebilir ilkesinden yola çıkarak her öğrenci,
diğerinden farklı bir biçimde öğrenir. O zaman her öğrencinin kendine göre
gösterdiği gelişim esastır. Ona göre değerlendirilmelidir.Öğretim yöntem ve
materyallerini farklı öğrenme biçimlerine görede hazırlamaya gayret göstermeliyiz,
( 2300 – 2348 STD.)dedi.
3 - Yıllık planlar için aylar haftalar şeklinde şöyle düzenlendi;Eylül ( 3), Ekim (5 ),Kasım
(4), Aralık (4 ),Ocak (3 ),Şubat (3),Mart ( 4),Nisan ( 5),Mayıs ( 4),Haziran (2).
Ahmet DEMİREL;Yıllık planda işlenecek konu da ne amaçlanıyorsa bu amaç
konunun karşısına aynen yazılacak.Hangi konuda hangi zümre öğr.
yararlanılacaksa karşısına yazılacak. Okuldaki araç gereç tespit edilecek planlama
ona göre yapılacak. Planda sapmalar olursa plan üzerine not alınıp daha sonraki
planlamada değerlendirilecek, dedi..

4 - Sınıflar düzeyinde ders müfredatı ve üniteler;

9.SINIFLARDA 10.SINIFLARDA
11.SINIFLARDA
12.SINIFLARDA
11.SINIFLARDA
(ESKİ)
Hücre,Organizma
Ve Metabolizma Bir bilim olarak biyoloji Dokular Canlılarda Enerji Dönüşümü Dokular
Canlıların Sınıflandırılması ve Biyolojik Çeşitlilik
Ekoloji’’Dünya ortamı ve canlılar’’ Denetleyici ve Düzenleyici Sist. Genetik Bilgi Taşıyan Moleküller Denetleyici ve Düzenleyici Sist.
Bilinçli Birey-
Yaşanabilir Çevre Canlılarda davranış Destek ve Hareket Sist. Kalıtım Destek ve Hareket Sist.
Hayatın başlangıcı ile ilgili görüşler Sindirim sist. Populasyon Genetiği Sindirim sist.
Üreme
Taşıma ve Dolaşım Sist Biyoteknoloji ve Genetik Müh Taşıma ve Dolaşım Sist
Gelişme ve büyüme Solunum Sistemleri Solunum Sistemleri
Boşaltım Sist. Boşaltım Sist.

Selda TUNA; Bu seneki 9. sınıflardaki müfredat değişikliği ve ders etkinlikleri konusunda iki günlük kurs olduğunu belirtti. Değişikliklerin asıl içeriğini il düzeyindeki bu kurslarla öğreneceğiz, diğer sınıflardaki uygulamaların aynen korunarak devam ediyor, dedi.

5 - Lise1. sınıflarda her bir dönem iki yazılı yapılacaktır.I.dönem yazılıları;1.yazılı Kasım’ın 2.haftasında,2.yazılı Ocağın 1. haftasında yapılacak.II.dönem yazılıları ise;1.yaz. Mart’ın 4. haftasında, 2.yazılı Mayıs’ın 4.haftasında yapılacaktır.
Lise2. Sınıflarda her bir dönem iki yazılı yapılacaktır. I.dönem yazılıları;1.yazılı Kasım’ın 2.haftasında, 2. yazılı Ocağın 1. haftasında yapılacak. .II. dönem yazılıları ise;1.yaz. Mart’ın 4. haftasında, 2.yazılı Mayıs’ın 4.haftasında yapılacaktır.
Lise3. sınıflarda I.dönem yazılıları;Ekim’in 4., Kasım’ın 4.,Ocağın1. haftalarında,II.dönem yazılıları da Mart’ın3., Nisan’ın 3.ve Mayıs’ın 3. haftası olmak üzere her bir dönem üçer tane olmak üzere yapılacaktır. Aşağıdaki tabloda gösterildiği gibidir.
SINIF 1. YAZILI 2. YAZILI 3. YAZILI
BİYOLOJİ 9 I. DÖNEM Kasım 2. Hafta Ocak 1. Hafta
II. DÖNEM Mart 4. Hafta Mayıs 4. Hafta
BİYOLOJİ 10 I. DÖNEM Kasım 2. Hafta Ocak 1. Hafta
II. DÖNEM Mart 4. Hafta Mayıs 4. Hafta
BİYOLOJİ 11 I. DÖNEM Ekim 4. Hafta Kasım 4. Hafta Ocak 1. Haftası
II. DÖNEM Mart 3. Hafta Nisan 3. Hafta Mayıs 3. Haftası
BİYOLOJİ 12 I. DÖNEM Ekim 4. Hafta Kasım 4. Hafta Ocak 1. Haftası

BİYOLOJİ E11 I. DÖNEM Ekim 4. Hafta Kasım 4. Hafta Ocak 1. Haftası

Ahmet DEMİREL;her yazılı bir ders saatini geçmeyecek şekilde,sorular net ve çok sayıda olacak şekilde hazırlanıp mümkünse fotokopileri çekilerek sınavların yapılması gerektiğini söyledi.Ayrıca sorular sınıf düzeylerine uygun hazırlanmalıdır, sınavlardan birinin test şeklinde yapılması öğrencilerin yararınadır, dedi.
Savaş BATTAL; Yazılıdan önce yanıt anahtarı hazırlanıp not baremleri üzerinde gösterilecek. Kağıtlar okunurken yanlışların altı çizilecek, öğrencilere bu şekilde dağıtılıp gerekli uyarılar yapılmalıdır, dedi.
A.DAĞDELEN;Yazılı soruları sorulurken en kolay olan sorulardan başlanmalı, en çok hangi sorularda ortak hata veya yanıtlayamama durumu gözlenirse o sorular öğrencilere açıklanacak,. gerektiğinde test sınavı da yapılarak değişik soru çeşitleri ve teknikleri gösterilmelidir, dedi..
Selda TUNA; Sözlü değerlendirmeler çok yönlü yapılacak, öğrencinin tuttuğu defter, sınıftaki etkinlikleri, diğer ders dışı etkinlikleri ,davranışları göz önünde tutulmalıdır, ayrı bir ders saati ayrılmadan o döneme ilişkin katkıları ve çalışmaları dikkate alınmalı, değerlendirilmelidir,dedi.
F. ÖZYILMAZ: Her sınıf düzeyinde; her dönem için bir ortak sınavın yapılması , okulun genel düzeyini anlamak, karşılaştırma yapmak adına gereklidir, dedi.
6 - A. DEMİREL;ödevler öğrencilere Ekim’in ilk haftasında verilecek,Nisan’nın ikinci haftasında toplanacak, ödev konularını her okul kendi çevre koşullarını dikkate alarak belirlemesi gerekir, dedi.
E.AŞRAK: Ödev konularını verirken öğrencilerin kendi çabalarıyla bulabileceği göz önünde tutularak verilmelidir, dedi.
Ödevler değerlendirilirken ve laboratuar çalışmalarında aşağıdaki esaslar göz önüne alınacaktır.

ÖDEV DEĞERLENDİRİLMESİ LAB.ÇALIŞMASI DEĞERLENDİRİLMESİ
Tertip düzen = 10 puan Deney planı = 15 puan
K.kavrama ve yorum = 30 puan Deney hazırlığı = 15 puan
Yazım=10 puan Deney yapılışı = 50 puan
Kaynak kullanma ve belirtme = 25 puan Deney sonucu = 20 puan
Planlama = 10 puan -
Sınıfa sunuş = 15 puan -
Toplam = 100 puan Toplam = 100 puan

S. BATTAL; Ödevler değerlendirilecek öğrencilere geri verilecek ve bir yıl saklamaları söylenecektir.
7 - E.AŞRAK: Deney araç ve gereçlerinden gerektiği biçimde yararlanılarak deney ve gözlemlerin mümkün olduğunca yapılmasını, deneylerde kırılan veya bozulan malzemelerin raporla tespit edilmesini, laboratuarların düzenli ve temiz tutulmasını istedi ve öğrencilerin ders kitaplarını, defterlerini ve kullanılacak olan araç-gereçleri tam getirmelerinin yararlı olacağını söyledi.
S.TUNA: Konuların işlenişinde internet ortamında yararlanılmasının önemini biliyoruz.. Özellikle sunular dersin işlenişinde çok yararlı oluyor.. Bunu animasyonlarla da destekleyebiliriz, dedi.
8. Ebru AKÇAKAYA; laboratuarın etkili bir biçimde kullanılması gerektiğini, bunun için haftalık kullanım çizelgesi oluşturulmasını, bu çizelgede sınıfların eşit olarak laboratuardan yararlanmasını, her hafta bir öğretmenin laboratuar temizliğinden sorumlu olmasını, Düzenli olarak malzeme kontrolü yapılması teklif etti.
A. DAĞDELEN: Araç-gereç listeleri oluşturup bunları ilgili dolaba iliştirilmesi gerekir,, böylece araç-gereçlerin kontrolünün daha seri yapılabilir, dedi..
9. Diğer zümre öğretmenleri ile iş birliği;
• Genetik konusunda matematik öğrt. İle (olasılık kuralları ile ilgili olarak )
• Populasyon ve genetiği konusunda coğrafya öğrt. ile,
• Sinir sist. Konusunda psikoloji öğrt. İle,
• İmpuls iletimi konusunda fizik öğrt. İle (elektiriksel iletim ile ilgili olarak)
• Çevre konularında coğrafya ve kimya öğrt. İle,
• İskelet ve hareket sist. Beden eğt. Öğrt. İle
• Hücre ve canlıların temel bileşenleri konularında kimya öğretmeni .ile
işbirliği(atom,bileşik , moleküllerin yapısıyla ve moleküller arasındaki bağlarla
ilgili olarak) yapılacaktır.
A. DEMİREL: Öğrenci, öğretmen davranışları gençlik sorunları ile ilgili konularda okul
rehber öğretmeni.ile görüleşülmelidir., dedi.
10 - A. DEMİREL 2488 sayılı tebliğler dergisinde belirtilen Atatürkçülük konuları, 2104 ve
2212 sayılı T.D. yayınlanan ATATÜRK ilke ve inkılapları çerçevesinde yıllık planlarda
Atatürkçülük ile ilgili konulara ayrıntılı bir şekilde yer verilmesi gerektiğini açıkladı.
S. BATTAL: 2488, 2104 ve 2212 sayılı tebliğler dergileri göz önünde bulundurularak
konuların ilgili haftalara dağıtılacağı, Mustafa Kemal Atatürk’ün bilim ile ilgili gerek
kendi çalışmaları ve gerekse bilimle ilgili düşünceleri öğrencilere aktarılacağını söyledi Yukardaki düşünce ve görüşler oy birliği ile kabul edilmiştir.

ZÜMRE TOPLANTISINDA ALINAN KARARLAR:
1. Lise son sınıflarda test çözümüne ağırlık verilecek.
2. Öğrencilerin gruplar oluşturularak çalışmaları sağlanacak.
3. Derse başlarken konunun ilginç ve güncel yönü yakalanıp ilgi çekilecek.
4. Kavramlar mutlaka tahtaya yazılacak.
5. Derse başlamadan en az on beş dakika önce gelinip ve dersin senaryosu önceden oluşturulacak.
6. Tahta soldan başlanmak suretiyle düzgün kullanılacak.
7. Ders anlatımı tek düze olmayacak.
8. Her sınıfta iyi çizim yapan öğrencilerin konu ile ilgili çizimleri tahtaya önceden çizmeleri sağlanacak.
9. Öğrenciler ile iyi diyalog kurulacak
10. Velilerle iş birliği sağlanacak.
11. Öğrencilerin defter ve kitap taşımaları sağlanacak.
12. Öğrencilerin derse hazırlıklı gelmeleri sağlanacak.
13. Sözlü notları en iyi öğrencilerden başlanarak verilecek.
14. Her sınıf düzeyinde her dönem için şubeler arası ortak sınav yapılacak..
15. Her dönem için yapılacak yazılı sınavlarından bir tanesinin test sınavı olacak,
16. Zümre öğretmenleri sürekli bilgi alış verişinde bulunacak.
17. Yazılı soruları net ve sınıf düzeyine uygun olacak.

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan A. DEMİREL okulumuzda biyoloji dersinden yetiştirme kursu açılmasına gerek olmadığını söyledi.Değişen 9.sınıf müfredatı çerçevesinde laboratuardaki eksiklerin belirlenerek okul idaresine bildirelim, eksiklikleri giderelim, dedi
F. ÖZYILMAZ: Meslek liselerinde öğrenci düzeyleri çok düşük ve öğrenci ilgi – istekleri çok zayıf olduğundan derslerde çok zorlanıyoruz. Ayrıca okulumuzda Laboratuar yok. Bir de dersin haftalık ders sayısı çok az. Bunlar dersimiz için zorluk oluşturuyor. Bu öğrencilerle proje hazırlamak çok zor oluyor, dedi.
Başka söz alan olmadığından zümre başkanı başarılı bir eğitim öğretim yılı geçirmek dileği ile toplantıyı kapattı.
10.09.2008
Feriştah ÖZYILMAZ Selda TUNA Ebru AKÇAKAYA Ebru AŞRAK Savaş BATTAL
Biyoloji Biyoloji Biyoloji Biyoloji Biyoloji
Öğretmeni Öğretmeni Öğretmeni Öğretmeni Öğretmeni

Atilla DAĞDELEN Ahmet DEMİREL
Biyoloji Öğrtmn. Biyoloji Öğrtmn.
Zümre Başkanı

DİKKAT:Zümre tutanağını aşağıdan WORD Dosyasından indirebilirsiniz..

Paylaşıma aç

Attachments:

Reply to This

Badge

Yükleniyor

© 2009   Created by Ahmet Demirel on Ning.   Create a Ning Network!

Badges  |  Report an Issue  |  Privacy  |  Terms of Service

Sign in to chat!