2008-2009 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇİNE İLÇE BİYOLOJİ VE SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ
ZÜMRE BAŞKANLARI TOPLANTI TUTANAĞI
Toplantı Tarihi: 20 09 2009
Toplantı Yeri: Mehmet Emin Ünal Kız Meslek Lisesi
Toplantı Saati:15.00
Gündem Maddeleri:
1-Açılış ve yoklama
2-Bir önceki zümre kararlarının incelenmesi
3-Türk Milli Eğitiminin amaçlarının okunması (1739 STD )
4-Müfredat programlarının incelenmesi; genel ve özel amaçlar (2551 STD’nin
incelenmesi)
5-Başarı durumlarının değerlendirilmesi ve başarıyı artırıcı önlemlerin gözden geçirilmesi,
6-Diğer zümrelerle iş birliği
7-Yazılı-sözlü sınavların yapılışı, sayısı
8-Ödevlerin yapılışı, toplanması ve değerlendirilmesi
9-Kullanılacak yöntem ve teknikler, kaynaklar
10-Atatürkçülük konuları ve işlenişi
12-Öğrencilere rehberlik
13-Dilek temenniler ve kapanış
1 – Açılış ve Yoklama:
Çine İlçesi Biyoloji ve Sağlık Bilgisi dersi okul zümre başkanları saat 15.00’de Çine Lisesi zümre başkanı Ahmet DEMİREL başkanlığında toplandı. Toplantıya; Feriştah ÖZYILMAZ (M.E.Ü.Kız Meslek Lisesi ), Atilla DAĞDELEN (M.Tuncer Anadolu Lisesi), Savaş BATTAL(ATL.TL: ve EML.), Ebru AKÇAKAYA (M.Kalkan A.T. ve T.M.L.) zümre başkanlarının katıldığı görüldü.Gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.
2 – Zümre Kararlarının İncelenmesi:
Bir önceki döneme ait zümre kararları incelenerek, alınan kararların titizlikle uygulandığı, herhangi bir sorun olmadığı görüldü.
3 – Türk Milli Eğitiminin Temel Amaçlarının Okunması:
E.AKÇAKAYA tarafından 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu”nun 2. ve 10. maddeleri okundu. Genel amaçlar açıklanarak, bilimsellik, demokrasi eğitimi, laiklik, Atatürk ilke ve inkılâpları ve Türk milliyetçiliği, fırsat ve imkân eşitliği, yönelme, ferdin ve toplumun ihtiyaçları, genellik ve eşitlik, planlılık, okul ve aile iş birliği ve her yerde eğitim başlıkları üzerinde duruldu.
A.DAĞDELEN tarafından Biyoloji dersinin genel amaç ve ilkeleri okundu, amaçlar incelendi.
Karar:
Her öğretmenin kişisel dosyalarında doküman olarak Milli Eğitim Temel Kanunu, Biyoloji dersi genel ve özel amaçlarını bulundurmasına kara verildi.
4 – Ders Müfredat Programının İncelenmesi
I. Zümre kararlarında müfredat değişikliği ile ilgili konular yeniden gözden geçirildi. (Biyoloji 2485-T.D.2469)Talim ve Terbiye Kurulunun 23.12.1997 tarih ve 169 sayılı Kararı) ( Ortaöğretim Biyoloji Dersi 9.Sınıf Öğretim Programı- 26.10.2007)
A.DEMİREL: Müfredat konularında uygulamadan gelen herhangi bir sorunun olmaması konunun tarafımızdan anlaşıldığını açıklamaktadır. 9.sınıflarda başlayan uygulamalara dikkatinizi çekmek istiyorum. Öğretmenin konuların işlenişi sırasında konuyu fazla dağıtmadan, sarmallık ilkesini de göz önünde bulundurarak, o derste verilmesi gereken kazanımların dışına çıkmadan verilmesi, işlenmesi durumunda müfredatın yetiştirilebilir, dedi. F. ÖZYILMAZ: Okulun genel durumu, öğrencilerin düzeyi de dikkate alınarak ders kitabındaki hangi etkinliğin uygulanabilirliği, bu konudaki ders öğretmeninin öncelik almasıyla çözülür, dedi. Bu görüş zümre öğretmenlerince de benimsendi.
Karar:
II. dönemde de derslerin yıllık plana uygun işlenmesine, 9. sınıf ders kitabındaki etkinliklerin okuldaki araç-gereçler dikkate alınarak uygulanmasına, bu sınıfla ilgili olarak işlenen konuların; müfredatta belirtildiği şekilde, konunun gereksiz detayına girmeden sarmallık ilkesi de dikkate alınarak işlenmesine karar verildi.
MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının Orta Öğretim 9. Sınıf Biyoloji dersi Öğretim Programının çoğaltılıp gerek duyulması durumunda bakılmasına karar verildi.
5 – Başarı Durumlarının Değerlendirilmesi, Başarıyı artırıcı Önlemler:
Toplantıya katılan tüm okul zümre başkanları, okullarındaki I.dönem için genel başarının iyi olduğunu belirtti,
S.BATTAL: Ancak bu durumun ÖSS. Sınavlarına da yansıtılmalıdır. Asıl ölçüt bu sınavlardaki yerimizdir. Bu dönemde de ÖSS.’ye hazırlanan öğrencilere gereken yardımda bulunmalıyız, dedi. Bu, kurul üyelerince benimsendi.
E.AKÇAKAYA: Başarının artırılması konusunda: performans dosyalarının takibi, proje çalışmaları, derse hazırlıklı gelme, ders etkinlikleri, öğrenci merkezli görsel ders araçlarından yararlanılması vb. konularda önceki dönemde olduğu gibi bu dönemde gereken özen gösterilmeli, dedi.
Karar:
Konuların işlenişinde görsel kaynakların kullanılması, ünite sonu değerlendirmeye yönelik test çözmeleri, öğrencilerde her ünite sonunda otokontrol amaçlı testlerdeki verimi artırıcı kontroller, derse hazırlıklı gelmeleri, dersin işlenişine aktif katılımları, ÖSS’ye yönelik test çözümleri I. Dönemde olduğu gibi bu dönemde de ağırlık verilmesi kararlaştırıldı.
6 – Diğer Zümrelerle İşbirliği:
A.DEMİREL: Konularının işlenişinde, dersin özelliğine, içeriğine göre, başta Kimya, Fizik ve Matematik dersleri öğretmenleri olmak üzere, yeri geldikçe tüm diğer zümre öğretmenleri ile iş birliği içinde olmamızın gereğini, I. Dönem zümre tutanağında karara bağlamıştık, dedi F.ÖZYILMAZ: Bu kararlara uyulmaktadır, işbirliğinin bu dönemde de sürecektir, dedi.
A.DAĞDELEN: Türkçeyi doğru kullanma konusunda tüm arkadaşların öğrencileri özendirmelidir. Dilin doğru kullanılması irade gerektirir, şive ya da yöre ağzının terk edilmelidir.Bu konuda Edebiyat-Türkçe öğretmenleriyle de işbirliğinin sürdürülmeli dedi..
Karar:
Her sınıf düzeyinde, işlenen her konuyla ilgili olarak, öğrencide olması gereken temel bilgilerin
bütünlük içinde verilmesi, gereksiz zaman harcanmayı önlemek ve eğitim öğretimi bir bütünlük
içinde verebilmek için diğer zümre öğretmenleriyle görüş alış verişine bu dönemde sürdürülmesine karar verildi.
7 – Yazılı ve Sözlü Sınavların Yapılışı, Gözden Geçirilmesi:
A.DEMİREL: Bu konuda I. Zümre tutanağında alınan kararlar gözden geçirmekte yarar var, yazılı sayısı, ne zaman olacağı, soruların ve sınavın özellikleri gibi konuları yeniden gözden geçirelim, dedi..
Karar:
a) Sınavlarda soru sayının çok olmasına, özellikle 9.sınıflarda soru tiplerinin değişik ölçütlerle çeşitlendirilmesine,
b) Her sınıf düzeyinde bu dönemde de en az bir ortak sınav yapılmasına, okul zümresinde
de bu konunun karar altına alınmasına,
c) Sözlü sınavlarla ilgili yönetmelik değişikliğine dikkat edilirken, sözlü sayılarının en az iki olmasına,
d) Öğrencilerin ders deki hazırlıklarına, ders içi etkinliklerine, performans dosyaları ve projelerin sözlü notuyla desteklenmesine,
e) Proje, etkinliklerin değerlendirilmesinde hangi davranışın ne kadar notla değerlendirileceği öğrenciler karşısında yapılmasına,
f) Yazılı sorularının önceden fotokopi ile çoğaltılarak öğrencilere verilmesine, not bareminde her sorunun ayrıntılı puanlamasının yazılmasına, soruların bir ders saatinde
çözülecek şekilde seçilmesine, kurulca karar verildi.
8 – Ödevlerin Verilişi, Yapılması ve Değerlendirilmesi:
S.BATTAL:2300 STD ‘deki ödev yönetmeliğini okudu. Ödevlendirmede zamanlama, teslim etme alışkanlığı, plan yapma, bilgi ve becerisini geliştirmek, gerekli malzemeyi amacına uygun kullanmak, birlikte öğretmenle işbirliği yapabilme konularında önemli gelişmeler sağladık, dedi.
E.AKÇAKAYA: Ödevler verilirken kaynakların belirtilmesine, belirli dönemlerde bunların sık sık kontrol edilmesine dikkat edilmektedir. Ayrıca öğrencilerin kaynaklara ulaşabilme durumunun da göz önüne alınması, her öğretmenin okul kütüphanesinde bulunan branşıyla ilgili kaynakları bilmelidir, dedi.. A.DAGDELEN: Değerlendirmede her okul kendi zümresinde aldığı karara göre ölçüt kullanılacaktır. Değerlendirilmesi yapılan ödevlerin öğrencilere geri verilmeli ve bir yıl saklaması istenecektir, dedi
Karar:
a) Ödevlerin hazırlanmasında; öğrencilerin yaptığı çalışmaların kopyaları, karalamaları öğretmeniyle birlikte gözden geçirilmesine, konun takibi amacıyla bu çalışmaların ayrı bir liste oluşturularak izlenmesine, değerlendirmede nerelere puan verileceğinin öğrencilere duyurulmasına ve zamanında toplanıp puana dönüştürülmesine karar verildi.
9 – Kullanılacak Yöntem- Teknik, Kaynak, Araç-Gereçler:
F.ÖZYILMAZ:Derslerin işlenişi öğretmen merkezli değil, öğrenci merkezlidir.Yöntemlerin seçilmesi her ne kadar öğretim programında belirtilmişse de öğrencilerin düzeyi ve okulun kaynaklarını göz önünde bulundurulması gerektirmektedir, dedi..
E.AKÇAKAYA: Derslerin işlenişinde, Milli Eğitim Bakanlığı tavsiyeli her türlü kitap, dergi, harita, slâyt, film ve disketlerden yararlanalım, etkisi, dönütü çok, dedi.
A.DAĞDELEN: Özellikle 9. sınıflarda etkinlik dosyaları, projelerin takibi, kavram haritalarıyla konuların öğrencilerce pekiştirilmesi çalışmalarında gereken özeni gösterelim, dedi.
A.DEMİREL: Deney ve gözlemlerin, etkinlik çalışmalarının, öğretim sürecindeki etkilerini
tartışmamıza bile gerek yok. Laboratuardan yararlanalım, sunu ve animasyona yeterince özeni gösterelim, dedi..
Karar:
Konunun işlenişinde günlük yaşamla ilişkilendirilmesi, görsel anlatım, deney ve gözlemlerle, desteklenmesi, hazır sunu ve slâytların derslerde kullanımının artırılması,
Lise I. Sınıflarda etkinlik çalışmaları, öğrenci çalışmalarının etkinlik dosyalarında toplanması,
konuyla ilgili kavram haritaları gibi çalışmaların daha etkin olarak uygulanmasına kararı verildi.
10 – Atatürkçülük Konuları:
F.ÖZYILMAZ: 2488 STD’ deki Ortaöğretimde Atatürk İlke ve İnkılâpları başlıklı bölümde belirtildiği gibi, bu konuların yıllık planlarında ve ders defterlerinde işlenmektedir, dedi.
E.AKÇAKAYA: Ders konularının işlenişinde yeri geldikçe ders kitaplarındaki metinlere gereken dikkat çekilmelidir.
Atatürk ilke ve inkılâpları, Atatürk’ün kişisel özellikleri, düşünce sistemi ve günlük yaşamla ilişkileri karşılaştırmalı bir şekilde ele alınacağı ve gerekliliği zümre başkanınca hatırlatıldı.
Karar;
Planlarda belirtildiği gibi, belirli gün ve haftalarda, Atatürk ve İnkılâplarının önemi, anlamı açıklanacak, dersin işlenişi sırasında konularla ilişkilendirilecektir..
11 – Öğrencilere Rehberlik:
A.DEMİREL; Her öğretmen aynı zamanda öğrencilerin rehber öğretmenidir kısaca asli görevimizdir. Okul içi ve dışında öğrencilere gerekli olan her konuda rehberlik etmek, onlara doğruyu ve güzeli gösterelim, eğitelim. Toplumu yararlı olabilmek başarıyı tatmak, istemekle başlar, dedi.
S.BATTAL: Bunun dışında zayıf ve sorunlu öğrencilere gerektiğinde rehberlik servislerinden destek alınarak yardımcı olunabiliriz. Rehberlikte aileler ile iletişim içinde olmanın önemi unutulmamalıdır, dedi.
A.DAĞDELEN: Sağlıklı toplum iyi yetişmiş bireylerden oluşur. Aile, okul ve toplumdaki kurallar ancak uygulamada, davranışlarındaki değişmelerinde gözlemlenebilir. Kısa uyarıların etkileri ve takibi önemli..Velilerle işbirliğini güçlendirelim, dedi.
Karar:
Başarıyı ve motivasyonu arttırmak için; rehberlik yapılması, aileler ile görüşülerek ailevi sorunların mümkün olduğunca azaltılması ve aile desteğinin sağlanması, öğrencilerin başarabilecekleri konusunda moral verilmesi, desteklenmesi, sağlıklı arkadaşlık ilişkileri konusunda uyarılması, davranış bozukluğu gözlenen öğrencilerle ve aileleriyle bire bir görüşülerek davranışların düzeltilmesi, ders çalışma tekniği konusunda rehberlik servisinden yardım alınması, kararlaştırıldı
12 – Dilek ve Temenniler:
Başarılı bir eğitim-öğretim dönemi temennisiyle toplantı sona erdirildi.
20.02.2009
Atilla DAĞDELEN Savaş BATTAL Ebru AKÇAKAYA
M.T.A. Lisesi Tek.ve End.Mes.Lisesi And.Tic.ve Tic.L.
Biy. Öğrtm. Biy. Öğrtm. Biy. Öğrtm.
Feriştah ÖZYILMAZ Ahmet DEMİREL
(M.E.Ü.Kız Meslek Lisesi Çine Lisesi
Biy.Öğretmeni Biy. Öğretmeni